Wegańskie sticky buns cynamonowe

wegańskie sticky buns
freedom forest girl nature

Wegańskie sticky buns, czyli bułeczki cynamonowe z syropem. Są przepyszne! Ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie i wyjątkowo puszyste. W środku bułeczek jest masa cynamonowa, a na górze są oblepione syropem cukrowym i orzechami. Po prostu niebo! Przepis na ciasto drożdżowe jest inspirowane przepisem od Blendman.

składniki

na 10 bułeczek

Na ciasto: 240 ml mleka sojowego

15 g drożdży suszonych

3 łyżki cukru

400 g mąki pszennej typ 550

szczypta soli

56 g oleju rzepakowego

 

Do wnętrza bułeczek: 4 łyżki rozpuszczonego wegańskiego masła

1/3 szklanki cukru brązowego

1 łyżka cynamonu

 

Do wylania foremki:1/2 szklanki cukru brązowego

3 łyżki wegańskiego masła

2 i 1/2 łyżki syropu z agawy

garść orzechów włoskich/migdałów/pekan

wykonanie

W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier, mąkę, sól oraz olej. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na minumum 30 minut, aż wyrośnie.

Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, posmaruj rozpuszczonym masłem zostawiając trochę pustego miejsca na jednym brzegu. Wymieszaj w miseczce cynamon z cukrem i posyp obficie ciasto. Zwiń w rolkę i pokrój na 10 kawałków. Przykryj ściereczką.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie zrób syrop. W garnku rozpuść cukier, masło i syrop z agawy. Wylej syrop do foremki – u mnie o wielkości 24×24 cm. Naczynie nie może być za duże, żeby bułeczki mogły się posklejać. Podsyp orzechami (mogą być niedbale pokrojone).

Przenieś bułeczki do foremki i piecz przez 20 minut. Przygotuj duży talerz lub drewnianą deskę i delikatnie obróć foremkę z bułeczkami. Powinny pięknie z niej wyjść oblepione syropem i orzechami.

weganskie cinamon rolls

Spodobały Ci się wegańskie sticky buns cynamonowe? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegański biszkopt przekładany

🌿 Wegańska sałatka z sosem tzatziki

🌿Zdrowy wege obiad – fasolka, komosa, baba ghanoush

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *