W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier, mąkę, sól oraz olej. Wyrób gładkie ciasto. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na minumum 30 minut, aż wyrośnie.
Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, posmaruj rozpuszczonym masłem zostawiając trochę pustego miejsca na jednym brzegu. Wymieszaj w miseczce cynamon z cukrem i posyp obficie ciasto. Zwiń w rolkę i pokrój na 10 kawałków. Przykryj ściereczką.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie zrób syrop. W garnku rozpuść cukier, masło i syrop z agawy. Wylej syrop do foremki – u mnie o wielkości 24×24 cm. Naczynie nie może być za duże, żeby bułeczki mogły się posklejać. Podsyp orzechami (mogą być niedbale pokrojone).
Przenieś bułeczki do foremki i piecz przez 20 minut. Przygotuj duży talerz lub drewnianą deskę i delikatnie obróć foremkę z bułeczkami. Powinny pięknie z niej wyjść. Będą oblepione syropem i orzechami.
Wszystko super, tylko połowy tego przepisu nie zrozumiałam 😕 coś się tu z tekstem wydarzyło 😉
Hej! Dzięki za zwrócenie uwagi. Powiedz proszę co dokładnie jest niejasne, spróbuję wyjaśnić i poprawić. 🙂