Wegański biszkopt przekładany

wegański biszkopt
freedom forest girl nature

Wegański biszkopt przekładany dżemem ze śmietanką i owocami. Przepis jest mega prosty i może uratować, gdy chcemy upiec coś na szybko. 🙂

składniki

na dużą foremkę 24×24 cm

2 i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego + 2 łyżeczki octu

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki musu jabłkowego (do kupienia gotowy w sklepach)

 

260 g dżemu lub konfitury (polecam pomarańczową)

500-600g stałej części mleka kokosowego

3 łyżki cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

herbata/kawa/woda kokosowa do namoczenia

owoce

wykonanie

Dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mleko z octem i odstaw na 5 minut.

Połącz składniki suche z mokrymi. Piecz w 170 stopniach przez około 24 minuty (góra-dół). Wystudź biszkopty.

Ubij stałą część mleka kokosowego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Możesz użyć śmietan fixu, aby poprawić konsystencję śmietanki. Śmietan fix składa się tylko z glukozy i skrobii, więc to naprawdę nie jest nic strasznego. 🙂

Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Nasącz herbatą, kawą lub wodą kokosową, która została po wyjęciu stałej części mleka. Rozprowadź dżem i połowę śmietanki. Przykryj drugą warstwą biszkoptu, nasącz i pokryj śmietanką. Na górze ułóż owoce i wstaw całość do lodówki.

Spodobał Ci się przepis na wegański biszkopt przekładany? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegański deser chia jagodowy

🌿 Zdrowy wege obiad – fasolka, komosa, baba ghanoush

🌿Wegańska sałatka z sosem tzatziki

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *