Wegańska cukiernia i kawiarnia

Wegańska sałatka z sosem tzatziki

wegańska kolacja
freedom forest girl nature

Bardzo prosty pomysł na kolację lub lekki obiad – wegańska sałatka z soczewicą, brokułem, pomidorkami koktajlowymi i cebulą. Do tego wegański sos tzatziki.

składniki

na 2 porcje

½ szklanki suchej soczewicy czerwonej

½ brokuła (ok. 250 g)

1 pomidor lub 7 pomidorków koktajlowych

½ czerwonej cebuli

1 łyżka oliwy

sól, pieprz

tzatziki:

1 ogórek (ok. 300 g)

½ łyżeczki soli

1 ząbek czosnku

3 łyżki jogurtu roślinnego niesłodzonego

koperek

pieprz

wykonanie

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ugotuj brokuła.

W międzyczasie obierz ogórka, przekrój wzdłuż i wyjmij nasiona używając łyżeczki. Twardszą część ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij wodę i wymieszaj ogórka z czosnkiem, jogurtem, koperkiem i pieprzem. Dosól w razie potrzeby.

Do miski wsyp ugotowaną soczewicę, brokuła podzielonego na różyczki, pokrojone pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, oliwę i przyprawy. Posyp koperkiem i podawaj z sosem tzatziki.

Spodobała Ci się wegańska sałatka z sosem tzatziki? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Zdrowy wege obiad – fasolka, komosa, baba ghanoush

🌿 Wegański deser chia jagodowy

🌿Wegańska tarta cytrynowa

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *