Wegańska cukiernia i kawiarnia

Zdrowy wege obiad – fasolka, komosa, baba ghanoush

fit obiad meet without meat
freedom forest girl nature

Pomysł na zdrowy, wege obiad. Na talerzu jest komosa ryżowa, którą śmiało możesz zastąpić inną kaszą, fasolka z cebulą w pomidorach, pyszna pasta z pieczonego bakłażana i sałatka. Jest świeżo, pysznie i zdrowo.

składniki

na 2 porcje

1/2 szklanki suchej komosy ryżowej/kaszy jęczmiennej

1 puszka czerwonej fasolki

½ puszki pomidorów w puszce

1 mała cebula

baba ghanoush:

1 bakłażan (ok. 450 g)

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka tahini

1 łyżka oliwy

2 łyżki soku z cytryny

sól

2 garście sałaty

½ papryki

wykonanie

Powbijaj w bakłażana widelec w wielu miejscach i piecz w 190 stopniach przez 45 minut.

W międzyczasie ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Pokrój cebulę w kostkę i smaż na patelni z 1 łyżką oliwy. Gdy cebula się zeszkli, dodaj fasolkę i pomidory. Dodaj szczyptę soli i podgrzewaj jeszcze chwilę.

Zerwij skórkę z bakłażana i zblenduj miąższ na pastę razem z czosnkiem, tahini, oliwą, sokiem z cytryny i solą.

Pokrój paprykę w kostkę i wymieszaj z kawałkami sałaty. Na talerz wyłóż kaszę, gotową fasolkę, pastę i sałatkę.

Spodobał Ci się przepis na wege obiad? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegański deser chia jagodowy

🌿 Wegańska tarta cytrynowa

🌿 Tofucznica na wegańskie śniadanie

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *