Wsyp do miski mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj mus jabłkowy, olej i mleko połączone z octem. Wymieszaj.
Piecz w 180 stopniach przez 32-35 minut (góra-dół). Aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, wbij w nie wykałaczkę. Po wyjęciu powinna być sucha – to znak, że ciasto można już wyjąć z piekarnika.
Ubij stałą część mleka kokosowego z cukrem i sokiem z cytryny. Włóż do lodówki.
Podgrzej w garnku owoce. Gdy zaczną się rozpadać, dodaj do nich cukier i mąkę ziemniaczaną. Wystudź.
Gdy ciasto wystygnie, wydrąż jego środek, używając łyżki. Zostaw około 1-2 cm spodu i brzegów. Zachowaj okruszki, które wyjmiesz, bo użyjemy ich do posypania góry ciasta.
Przekrój banany na pół i wzdłuż, skrop sokiem z cytryny i ułóż w środku ciasta. Przełóż owoce na banany i przykryj ubitą śmietanką kokosową. Wierzch posyp okruszkami ciasta.
Cześć! Jak muszę zwiększyć proporcję, jeśli chcę zrobić ciasto w blaszce 24cm?
Hej! Pomnóż wszystkie ilości razy 1,77. ?
Kupiłam mleczko kokosowe na curry, ale chyba jutro nie zrobię obiadu 😉
Czy zamiast octu jabłkowego może być zwykły ocet?
PS. Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę żałować, że nie mieszkam w Łodzi…
Hej Magda. Zdecydowanie warto zrobić zamiast tego kopiec kreta! Chociaż curry też bardzo lubię. ?
Może być zwykły ocet 🙂