Naprawdę kocham torty. Kocham je robić, kocham je jeść i kocham je wymyślać. Mam nadzieję, że narobię Ci apetytu na ten wegański tort i spróbujesz zrobić go w domu! W środku jest krem kawowo-kokosowy i wiśnie. Owoce przełamują słodycz, a kawa w biszkopcie i kremie nadaje intensywności. Jest idealnie puszysty.
Nie będę Ci tutaj ściemniać, że to mało roboty i że wszystko wyjdzie za pierwszym razem. To jest czasochłonne. Ważne są składniki, jakich użyjecie i proporcje.
Jasne, że można zrobić prostsze i szybsze torty. Ale moje są wyjątkowe i naprawdę warto poświęcić ten czas na ich zrobienie. 😁
Ważne!
U mnie najlepiej się sprawdza mleko kokosowe Real Thai 400 ml w puszce (link). Musi być chłodzone co najmniej 1 noc w lodówce. Nie mieszaj zawartości puszki! Wybierz samą śmietankę, czyli twardszą część. To z niej powstanie kokosowa śmietanka przy miksowaniu.
Przy tym torcie zużyłam śmietankę z 3 puszek. Została mi ta bardziej wodnista część i było jej aż 400 ml. Zużyłam ją do curry.
Ja nie robię mega słodkich deserów, żeby móc zjeść więcej niż jeden kawałek na raz. 😁 Zawsze robię podobne proporcje i te są według mnie najlepsze. Jeżeli chcesz bardzo słodki tort, dodaj więcej cukru do biszkoptu i kremów.
Starałam się opisać wszystko bardzo dokładnie, jeżeli jednak masz jakieś pytania, śmiało pisz w komentarzu!
składniki
na trzy warstwy o średnicy 18 cm (12-14 porcji)
biszkopt:
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki musu jabłkowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mocnej kawy
1 szklanka mleka sojowego + 2 łyżeczki octu
do środka:
400 g wiśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
do nasączenia:
1 filiżanka mocnej kawy
krem kawowy do środka:
2 puszki schłodzonego mleka kokosowego (2x po 400 ml) – ja używam tego (link)
3 łyżeczki kawy mielonej nierozpuszczalnej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
krem na wierzch:
1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
krem czekoladowy do ozdób (opcjonalnie):
1/2 wegańskiego masła w temperaturze pokojowej (125 g) – ja używam tego (link)
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki kakao
wykonanie
biszkopty:
Dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, mus jabłkowy, ekstrakt waniliowy, zaparzoną kawę i mleko z octem.
Połącz składniki suche z mokrymi. Na dno 3 foremek 18-centymetrowych wyłóż papier do pieczenia i wylej do nich ciasto w równych ilościach. Polecam użyć do tego wagi kuchennej, wtedy na pewno odmierzysz równo. 😉 Piecz w 180 stopniach przez około 24 minuty (góra-dół). Wystudź biszkopty.
wiśnie:
W międzyczasie do garnuszka wsyp mrożone wiśnie, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Gotuj przez 10 min. Wystudź.
krem kawowy:
Ubij stałą część z 2 puszek mleka kokosowego z kawą mieloną, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki.
składanie tortu:
Jeżeli biszkopty urosły nierówno, wyrównaj je odcinając “górkę”. Przygotuj pierwszy biszkopt. Nasącz go obficie zaparzoną, ostudzoną kawą. Możesz użyć do tego pędzelka kuchennego. Nałóż połowę wystudzonych wiśni i połowę kremu kawowego. Najlepiej wstaw tak przygotowany biszkopt do lodówki na 10 minut.
Na krem kakaowy nałóż drugi biszkopt, nasącz obficie kawą i nałóż drugą połowę wiśni i kremu kawowego. Ponownie wstaw go do lodówki na 10 minut.
Przykryj kolejnym biszkoptem. Nasącz kawą też ten ostatni biszkopt.
góra i boki:
Ubij stałą część z 1 puszki mleka kokosowego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki.
Pokryj kremem kokosowym górę i boki tortu. Wstaw go do lodówki.
ozdoby (opcjonalnie):
Ubijaj wegańskie masło przez kilka minut. Stopniowo dodawaj cukier puder i kakao. Miksuj całość przez kilka minut, aż zrobi się puszyste. Ozdób tort używając rękawa cukierniczego.
wegański tort kawowy
Spodobał Ci się wegański tort kawowy? Spróbuj innych najnowszych przepisów:
Obłędny! Nie jestem weganką, zrobiłam ze względu na wizytę przyjaciół. Rezygnuję z niewegańskich biszkoptów na zawsze. Pokochałam mleczko kokosowe, wyszła dużo lepsza masa niż na śmietanie. Dziękuję za super przepis! <3
O matko, co za słowa! Dzięki wielkie, to dużo dla mnie znaczy. ??
Czy stałą część masy kokosowej mogę zastąpić pastą kokosową kupioną w sklepie (opakowanie ma 200 g)?. Czy są one wymienne? Mam taką w domu i nie wiem jak ją mogę spożytkować.
Hej! Oj nie, to nie będzie to samo. Z pasty kokosowej możesz zrobić np. białą czekoladę, dodając do niej masło kakaowe albo batoniki bounty. 😉
Hej, powiedz mi proszę ile wcześniej najlepiej zrobić tort aby przeszedł smakami ? 1 dzień czy 2 dni będzie lepiej? Pozdrawiam
Hej, 2 dni będą ok, a najlepszy będzie nawet i po 3 dniach 🙂
Oo, dziękuję bardzo ?
wygląda przepięknie
Dziękuję! 🙂
Czy ocet ma być jabłkowy czy spirytusowy?
Będę robił w ten weekend 🙂
Ja używam jabłkowego
Zrobiłem czekoladowy ganache na wierzch . Tort wyszedł pyszny. Dziękuje 🙂