Wegańska cukiernia i kawiarnia

Domowy wegański tort kawowy, najlepszy!

wegański tort kawowy meet without meat
freedom forest girl nature

Naprawdę kocham torty. Kocham je robić, kocham je jeść i kocham je wymyślać.⁠ Mam nadzieję, że narobię Ci apetytu na ten wegański tort i spróbujesz zrobić go w domu! W środku jest krem kawowo-kokosowy i wiśnie. Owoce przełamują słodycz, a kawa w biszkopcie i kremie nadaje intensywności. Jest idealnie puszysty.

Nie będę Ci tutaj ściemniać, że to mało roboty i że wszystko wyjdzie za pierwszym razem.⁠ To jest czasochłonne⁠. Ważne są składniki, jakich użyjecie i proporcje.⁠

Jasne, że można zrobić prostsze i szybsze torty. Ale moje są wyjątkowe i naprawdę warto poświęcić ten czas na ich zrobienie. 😁⁠

Ważne!

U mnie najlepiej się sprawdza mleko kokosowe Real Thai 400 ml w puszce (link). Musi być chłodzone co najmniej 1 noc w lodówce. Nie mieszaj zawartości puszki! Wybierz samą śmietankę, czyli twardszą część. To z niej powstanie kokosowa śmietanka przy miksowaniu.⁠

Przy tym torcie zużyłam śmietankę z 3 puszek. Została mi ta bardziej wodnista część i było jej aż 400 ml.⁠ Zużyłam ją do curry.⁠

Ja nie robię mega słodkich deserów, żeby móc zjeść więcej niż jeden kawałek na raz. 😁 Zawsze robię podobne proporcje i te są według mnie najlepsze. Jeżeli chcesz bardzo słodki tort, dodaj więcej cukru do biszkoptu i kremów. ⁠

Starałam się opisać wszystko bardzo dokładnie, jeżeli jednak masz jakieś pytania, śmiało pisz w komentarzu!

składniki

na trzy warstwy o średnicy 18 cm (12-14 porcji)

biszkopt:

2 i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 szklanka kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1/3 szklanki oleju

1/2 szklanki musu jabłkowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 szklanka mocnej kawy

1 szklanka mleka sojowego + 2 łyżeczki octu

do środka:

400 g wiśni

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki soku z cytryny

do nasączenia:

1 filiżanka mocnej kawy

krem kawowy do środka:

2 puszki schłodzonego mleka kokosowego (2x po 400 ml) – ja używam tego (link)

3 łyżeczki kawy mielonej nierozpuszczalnej

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

krem na wierzch:

1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

krem czekoladowy do ozdób (opcjonalnie):

1/2 wegańskiego masła w temperaturze pokojowej (125 g) – ja używam tego (link)

1 szklanka cukru pudru

1/3 szklanki kakao

wykonanie

biszkopty:

Dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj olej, mus jabłkowy, ekstrakt waniliowy, zaparzoną kawę i mleko z octem.

Połącz składniki suche z mokrymi. Na dno 3 foremek 18-centymetrowych wyłóż papier do pieczenia i wylej do nich ciasto w równych ilościach. Polecam użyć do tego wagi kuchennej, wtedy na pewno odmierzysz równo. 😉 Piecz w 180 stopniach przez około 24 minuty (góra-dół). Wystudź biszkopty.

wiśnie:

W międzyczasie do garnuszka wsyp mrożone wiśnie, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Gotuj przez 10 min. Wystudź.

krem kawowy:

Ubij stałą część z 2 puszek mleka kokosowego z kawą mieloną, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki.

składanie tortu:

Jeżeli biszkopty urosły nierówno, wyrównaj je odcinając “górkę”. Przygotuj pierwszy biszkopt. Nasącz go obficie zaparzoną, ostudzoną kawą. Możesz użyć do tego pędzelka kuchennego. Nałóż połowę wystudzonych wiśni i połowę kremu kawowego. Najlepiej wstaw tak przygotowany biszkopt do lodówki na 10 minut.

Na krem kakaowy nałóż drugi biszkopt, nasącz obficie kawą i nałóż drugą połowę wiśni i kremu kawowego. Ponownie wstaw go do lodówki na 10 minut.

Przykryj kolejnym biszkoptem. Nasącz kawą też ten ostatni biszkopt.

góra i boki:

Ubij stałą część z 1 puszki mleka kokosowego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki.

Pokryj kremem kokosowym górę i boki tortu. Wstaw go do lodówki.

ozdoby (opcjonalnie):

Ubijaj wegańskie masło przez kilka minut. Stopniowo dodawaj cukier puder i kakao. Miksuj całość przez kilka minut, aż zrobi się puszyste. Ozdób tort używając rękawa cukierniczego.

weganski tort kawowy meet without meat

wegański tort kawowy

Spodobał Ci się wegański tort kawowy? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegańskie brownie (mega czekoladowe)

🌿 Chrupiąca, wegańska granola

🌿 Wypasione domowe zapiekanki

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

12 thoughts on “Domowy wegański tort kawowy, najlepszy!”

  1. Obłędny! Nie jestem weganką, zrobiłam ze względu na wizytę przyjaciół. Rezygnuję z niewegańskich biszkoptów na zawsze. Pokochałam mleczko kokosowe, wyszła dużo lepsza masa niż na śmietanie. Dziękuję za super przepis! <3

  2. Czy stałą część masy kokosowej mogę zastąpić pastą kokosową kupioną w sklepie (opakowanie ma 200 g)?. Czy są one wymienne? Mam taką w domu i nie wiem jak ją mogę spożytkować.

    1. Hej! Oj nie, to nie będzie to samo. Z pasty kokosowej możesz zrobić np. białą czekoladę, dodając do niej masło kakaowe albo batoniki bounty. 😉

  3. Hej, powiedz mi proszę ile wcześniej najlepiej zrobić tort aby przeszedł smakami ? 1 dzień czy 2 dni będzie lepiej? Pozdrawiam

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *