Wegański tort owocowy, najlepszy!

weganski tort owocowy meet without meat
freedom forest girl nature

Ten wegański tort owocowy to mój klasyk. Nie potrzeba do niego trudno dostępnych składników, jest mega owocowy, wilgotny, przekładany śmietanką kokosową. Jest idealnie puszysty.

Wegański biszkopt jest prosty w wykonaniu. Mąka, cukier, proszek do pieczenie, soda, mleko sojowe, ocet, olej, ekstrakt waniliowy, mus jabłkowy. To wszystko, czego potrzeba.

Przy robieniu tort nie należy się spieszyć. Każdą warstwę warto dobrze schłodzić, żeby biszkopt nie wchłonął ubitej śmietanki. Poza tym naprawdę ważne są składniki, jakich użyjecie i proporcje.⁠

Ważne!

U mnie najlepiej się sprawdza mleko kokosowe Real Thai 400 ml w puszce (link). Musi być chłodzone co najmniej 1 noc w lodówce. Nie mieszaj zawartości puszki! Wybierz samą śmietankę, czyli twardszą część. To z niej powstanie kokosowa śmietanka przy miksowaniu.⁠

Przy tym torcie zużyłam śmietankę z 3 puszek. Została mi ta bardziej wodnista część i było jej aż 400 ml.⁠ Zużyłam ją do curry.⁠

Ja nie robię mega słodkich deserów, żeby móc zjeść więcej niż jeden kawałek na raz. 😁 Zawsze robię podobne proporcje i te są według mnie najlepsze. Jeżeli chcesz bardzo słodki tort, dodaj więcej cukru do biszkoptu i śmietanki. ⁠

Starałam się opisać wszystko bardzo dokładnie, jeżeli jednak masz jakieś pytania, śmiało pisz w komentarzu!

składniki

na trzy warstwy o średnicy 18 cm (12-14 porcji)

biszkopt:

2 i 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego + 2 łyżeczki octu

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/2 szklanki musu jabłkowego (do kupienia gotowy w sklepach)

owoce:

400 g owoców mrożonych (truskawki/maliny/owoce leśne)

1 łyżka cukru

1 łyżka soku z cytryny

śmietanka do środka:

2 puszki schłodzonego mleka kokosowego – ja używam tego (link)

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

śmietanka na górę i na zewnątrz:

1 puszka schłodzonego mleka kokosowego – ja używam tego (link)

1 łyżka cytryny

1 łyżka cukru pudru

 

200-300 g świeżych owoców na górę tortu

wykonanie

biszkopty:

Dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce wymieszaj mleko z octem, olej, ekstrakt waniliowy i mus jabłkowy.

Połącz składniki suche z mokrymi. Na dno 3 foremek 18-centymetrowych wyłóż papier do pieczenia i wylej do nich ciasto w równych ilościach. Polecam użyć do tego wagi kuchennej, wtedy na pewno odmierzysz równo. 😉 Piecz w 180 stopniach przez około 24 minuty (góra-dół). Wystudź biszkopty.

owoce:

Rozmroź odrobinę owoce, dodaj do nich cukier i sok z cytryny.

śmietanka do środka:

Ubij stałą część z 2 puszek mleka kokosowego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki. Zostaw płynną część z mleka kokosowego – będziemy nią nasączać biszkopty.

składanie tortu:

Jeżeli biszkopty urosły nierówno, wyrównaj je odcinając “górkę”. Przygotuj pierwszy biszkopt. Nasącz go obficie wodą kokosową, która została w puszce. Możesz użyć do tego pędzelka kuchennego. Nałóż połowę owoców, a na nie połowę śmietanki. Najlepiej wstaw tak przygotowany biszkopt do lodówki na 10 minut.

Na śmietankę nałóż drugi biszkopt, znów nasącz i nałóż drugą połowę owoców i śmietanki. Ponownie wstaw go do lodówki na 10 minut.

Przykryj kolejnym biszkoptem. Nasącz też ten ostatni biszkopt.

góra i boki:

Ubij stałą część z 1 puszki mleka kokosowego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Pokryj nią górę i boki tortu. Tort ozdób owocami i wstaw do lodówki.

weganski tort owocowy

Spodobał Ci się wegański tort owocowy? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegański tort kawowy, najlepszy!

🌿 Wegańskie brownie (mega czekoladowe)

🌿 Chrupiąca, wegańska granola

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *