Wegańskie banoffee – bananowa rozpusta!

banoffee meet without meat
freedom forest girl nature

Spód banoffee to nerkowce z masą daktylową, która nadają naturalnej słodyczy całemu deserowi. Dzięki temu, że są dodatkowo upieczone, mają wspaniały, intensywny smak. W środku tarty główną rolę pełnią banany, które moczę w soku z cytryny. Idealnie przełamują słodycz nerkowców. Na górze jest puszysta śmietanka z mleka kokosowego.

składniki

na foremkę 18 cm

1 i 1/2 szklanki daktyli (250 g)

170 g nerkowców

450 g bananów (ważone w skórce, około 3 sztuki)

sok z 1/2 cytryny

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki cukru pudru

kakao/czekolada na wierzch

wykonanie

Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odlej 3/4 wody i zblenduj.

Zblenduj nerkowce na mniejsze kawałki i dodaj do nich daktyle. Wymieszaj i wyłóż nimi spód (i opcjonalnie boki) foremki.

Piecz w 200 stopniach przez 10-12 minut.

W międzyczasie pokrój banany na kawałki. Mogą być większe lub mniejsze To zależy jak chcesz ułożyć je na tarcie. Na górnym zdjęciu zrobiłam większe kawałki, a na zdjęciach poniżej mniejsze. Te mniejsze bardziej mi się podobają i bardziej je polecam. Wymieszaj pokrojone banany z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.

Ubij stałą część mleka kokosowego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

Gdy spód całkiem wystygnie, ułóż banany i nałóż śmietankę kokosową. Posyp kakao lub czekoladą.

wegańskie banoffee
ciasto banoffee

Spodobał Ci się przepis na wegańske banoffee? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegański tort owocowy

🌿 Wegański tort kawowy, najlepszy!

🌿 Wegańskie brownie (mega czekoladowe)

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *