Wypasione domowe wegańskie zapiekanki

domowe wegańskie zapiekanki
freedom forest girl nature

To przepis na moje ulubione domowe, chrupiące, wegańskie zapiekanki. Są mega proste w wykonaniu!

Dwie wersje – jedna z paprykowym tofu, pomidorem i szczypiorkiem, druga z cebulą, pieczarkami i natką pietruszki.

składniki

na dwie porcje

1 bagietka

 

300 g pieczarek

1 cebula

1 tofu (180 g)

łyżki passaty

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki wędzonej

sól, pieprz

 

200ml passaty

1 pomidor

 

natka pietruszki

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypiorek

wegański majonez / keczup

wykonanie

Pokrój cebulę i pieczarki. Rozgrzej trochę oleju na patelni i smaż, aż z pieczarek odparuje woda.

W międzyczasie na mniejszej patelni rozgrzej odrobinę oleju i dodaj pokruszone w rękach tofu, 2 łyżki passaty, sos sojowy i przyprawy. Smaż około 5 minut.

Przekrój bagietkę na 4 części. Posmaruj je passatą. Na dwie części bagietki wyłóż pieczarki z cebulą, na pozostałe dwie tofu i pokrojonego pomidora.

Piecz w 200 stopniach około 10 minut, aż bagietka będzie chrupiąca.

Zapiekanki z tofu posyp szczypiorkiem, a te z pieczarkami natką pietruszki i ziołami prowansalskimi. Polej majonezem i/lub keczupem.

wegańskie zapiekanki z tofu

Spodobały Ci się wegańskie zapiekanki? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wypasione faszerowane bataty, wegańskie

🌿 Wegańskie spaghetti bolognese

🌿 Najlepszy wegański burger, jaki zrobiłam

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *