Wymieszaj mąkę, cukier, olej i 2 łyżki wody w misce. Jeżeli masa będzie zbyt krucha, dodaj trochę więcej wody i mieszaj, aż ciasto stanie się sprężyste. Jeśli masa będzie zbyt mokra, dodaj troszkę więcej mąki i ponownie wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto i przełóż do foremek dociskając spód i boki albo po prostu wylep nim foremki. Odetnij nadmiar ciasta z góry. Nakłuj ciasto widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się wybrzuszenia i gorące powietrze mogło wychodzić. Piecz w 180 stopniach przez 20-24 minuty.
W międzyczasie wyparz cytrynę i limonkę. Zetrzyj potrzebną ilość skórki. Z 500 ml mleka roślinnego odlej 1/4 szklanki i rozpuść w niej zawartość budyniu. Pozostałą część mleka zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, wlej pozostałą część mleka z budyniem, skórkę z cytryny i limonki, sok z cytryny i limonki oraz cukier. Mieszaj chwilę i wystudź.
Na wystudzone ciasto wylej budyń. Gdy zostanie Ci część budyniu, zjedz go po prostu z owocami na śniadanie lub lekki deser. 😉 Ozdób tartaletki owocami i miętą. Przechowuj w lodówce, żeby ciasto pozostało chrupiące.