Wegańska cukiernia i kawiarnia

Wegańskie tartaletki cytrynowe

wegańskie tartaletki meet without meat
freedom forest girl nature

Te wegańskie tartaletki cytrynowe przywołują lato! ☀ Ich ciasto jest chrupiące, a w środku jest krem cytrynowo-limonkowy. Na górę możesz ułożyć ulubione owoce, najlepiej sezonowe. Ja czekam na truskawki!

Chciałam, żeby ten przepis był mega prosty i myślę, że mi to wyszło. Wystarczy połączyć składniki na ciasto, podpiec, przygotować budyń i ozdobić owocami. Moje foremki do tartaletek kupiłam w Auchan za 3 zł. To mały wydatek, a można poszaleć z różnymi deserami. 😁⁠

składniki

na 10-12 tartaletek

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego

4-5 łyżek zimnej wody

 

1 budyń waniliowy (40 g)

500 ml mleka roślinnego

skórka z 1/2 cytryny

skórka z 1 limonki

sok z 1 cytryny

sok z 1/2 limonki

3 łyżki cukru

owoce

wykonanie

Wymieszaj mąkę, cukier, olej i 2 łyżki wody w misce. Jeżeli masa będzie zbyt krucha, dodaj trochę więcej wody i mieszaj, aż ciasto stanie się sprężyste. Jeśli masa będzie zbyt mokra, dodaj troszkę więcej mąki i ponownie wymieszaj.

Rozwałkuj ciasto i przełóż do foremek dociskając spód i boki albo po prostu wylep nim foremki. Odetnij nadmiar ciasta z góry. Nakłuj ciasto widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się wybrzuszenia i gorące powietrze mogło wychodzić. Piecz w 180 stopniach przez 20-24 minuty.

W międzyczasie wyparz cytrynę i limonkę. Zetrzyj potrzebną ilość skórki. Z 500 ml mleka roślinnego odlej 1/4 szklanki i rozpuść w niej zawartość budyniu. Pozostałą część mleka zagotuj. Gdy mleko się zagotuje, wlej pozostałą część mleka z budyniem, skórkę z cytryny i limonki, sok z cytryny i limonki oraz cukier. Mieszaj chwilę i wystudź.

Na wystudzone ciasto wylej budyń. Gdy zostanie Ci część budyniu, zjedz go po prostu z owocami na śniadanie lub lekki deser. 😉 Ozdób tartaletki owocami i miętą. Przechowuj w lodówce, żeby ciasto pozostało chrupiące.

Spodobały Ci się wegańskie tartaletki cytrynowe? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Kokosowe wegańskie babeczki

🌿 Wegański kopiec kreta

🌿 Wegańskie banoffee – bananowa rozpusta!

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *