Wegańskie babeczki czekoladowe

weganskie babeczki
freedom forest girl nature

Te wegańskie babeczki czekoladowe zrobiłam z okazji Tygodnia Wege organizowanego co roku przez Fundację Viva!.

Babeczki są obłędne – puszyste, nadziane domowym dżemem malinowym z chia i pokryte delikatną ubitą śmietanką. Poza tym ten przepis jest baaardzo prosty. 😁⁠

Nagrałam też filmik, na którym przygotowuję babeczki. To na pewno ułatwi Ci sprawę! Możesz go obejrzeć na moim Instagramie (kliknij tutaj).

składniki

na 12 babeczek

1 i ½ szklanki mąki pszennej typ 450

½ szklanki cukru

⅓ szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 i ½ szklanki mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego

½ szklanki oleju rzepakowego

 

dżem:

150 g mrożonych malin

3 łyżki nasion chia

1 łyżka syropu z agawy

 

śmietanka:

1 puszka (400 ml) mocno schłodzonego mleka kokosowego

1 łyżeczka cytryny

1-2 łyżeczka cukru pudru

wykonanie

Rozmroź maliny, rozgnieć widelcem i wymieszaj z nasionami chia i z syropem z agawy.

W misce dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj mleko sojowe połączone wcześniej z octem i olej. Całość wymieszaj i przelej do foremek. Piecz w 180 stopniach przez 22-24 minuty. Aby sprawdzić, czy babeczki są już upieczone, możesz wbić w nie wykałaczkę. Po wyjęciu powinna być sucha.

Ubij stałą część mleka kokosowego z sokiem z cytryny i cukrem pudrem.

Gdy babeczki ostygną, zrób w nich dziurę takiej wielkości, aby zmieścić łyżeczkę dżemu. Wypełnij dziury dżemem i przykryj śmietanką kokosową.

Spodobał Ci się wegańske babeczki? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegańskie tartaletki cytrynowe

🌿 Kokosowe wegańskie babeczki

🌿 Wegański kopiec kreta

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *