Wegański mus czekoladowy z masłem orzechowym

wegański mus czekoladowy z masłem orzechowym
freedom forest girl nature

Delikatny wegański mus czekoladowy (bez użycia aquafaby!) z masłem orzechowym. Robi się go ekspresowo. Przepis powstał z okazji XVI Tygodnia Wege organizowanego przez Fundację Viva! we współpracy ze sklepem Biedronka.

składniki

na 2 porcje

110 g mleka kokosowego z puszki schłodzonego przez 1-2 dni w lodówce

65 g czekolady

2 łyżki masła orzechowe

kilka prażonych orzechów laskowych

wykonanie

Posiekaj czekoladę i przenieś do miseczki. Podgrzej 50 g mleka kokosowego. Bardzo ciepłym, ale nie wrzącym mlekiem zalej czekoladę i przykryj miskę ściereczką. Po minucie wymieszaj i upewnij się, że cała czekolada się rozpuściła. Jeżeli czekolada nie rozpuści się w pełni, podgrzewaj ją przez kilka sekund w mikrofali na najniższej mocy. Odstaw do ostygnięcia.

Ubij pozostałe 60 g mleka kokosowego. Gdy czekolada będzie miała temperaturę pokojową, partiami dodawaj do niej ubite mleko kokosowe. Powinien powstać delikatny mus.

Przygotuj dwa pucharki lub słoiczki. Przelej do nich mus, przykryj masłem orzechowym i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.

Spodobał Ci się przepis na wegański mus czekoladowy? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegański gyros z warzywami i ryżem

🌿 Wegańskie mango lassi

🌿Wegański burger

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *