


Wegański domowy burger z sosem tzatziki i karmelizowaną cebulą. Przepis powstał z okazji XVI Tygodnia Wege organizowanego przez Fundację Viva! we współpracy ze sklepem Biedronka.
składniki
na dwie porcje
sos tzatziki (można zastąpić wegańskim majonezem):
1/2 świeżego ogórka
1 nieduży ząbek czosnku
1-2 łyżki wegańskiego jogurtu
1/2 pęczka koperku
szczypta soli i pieprzu
karmelizowana cebula:
1 cebula
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka syropu z agawy
1/2 łyżeczki octu
szczypta soli i pieprzu
kotlet:
2 wegańskie kotlety na burgery
dodatki:
2 bułki do burgerów
4 łyżki ketchupu
4 liście sałaty
1 pomidor
kilka listków bazylii
wykonanie
Obierz ogórka, przekrój wzdłuż i wyjmij nasiona, używając łyżeczki. Twardszą część ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij wodę i wymieszaj ogórka z czosnkiem, jogurtem, koperkiem i pieprzem. Dodaj pieprz.
Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj syrop z agawy. Smaż kilka minut, po czym dodaj ocet i smaż kolejne 5 minut. Mieszaj co chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki.
Usmaż burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przekrój bułki do burgerów na pół i zgrilluj na suchej patelni. Na dolne połówki bułki nałóż ketchup i liście sałaty. Następnie połóż burgera, cebulę, plastry pomidora i bazylię. Górną połówkę bułki posmaruj sosem tzatziki i przykryj nią burgera.
Spodobał Ci się przepis na wegańskiego burgera? Spróbuj innych najnowszych przepisów: