Wegański burger

szybki wegański burger
freedom forest girl nature

Wegański domowy burger z sosem tzatziki i karmelizowaną cebulą. Przepis powstał z okazji XVI Tygodnia Wege organizowanego przez Fundację Viva! we współpracy ze sklepem Biedronka.

składniki

na dwie porcje

sos tzatziki (można zastąpić wegańskim majonezem):

1/2 świeżego ogórka

1 nieduży ząbek czosnku

1-2 łyżki wegańskiego jogurtu

1/2 pęczka koperku

szczypta soli i pieprzu

 

karmelizowana cebula:

1 cebula

1 łyżeczka oleju

1 łyżeczka syropu z agawy

1/2 łyżeczki octu

szczypta soli i pieprzu

 

kotlet:

2 wegańskie kotlety na burgery

 

dodatki:

2 bułki do burgerów

4 łyżki ketchupu

4 liście sałaty

1 pomidor

kilka listków bazylii

wykonanie

Obierz ogórka, przekrój wzdłuż i wyjmij nasiona, używając łyżeczki. Twardszą część ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki i posyp solą. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij wodę i wymieszaj ogórka z czosnkiem, jogurtem, koperkiem i pieprzem. Dodaj pieprz.

Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj syrop z agawy. Smaż kilka minut, po czym dodaj ocet i smaż kolejne 5 minut. Mieszaj co chwilę. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do miseczki.

Usmaż burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Przekrój bułki do burgerów na pół i zgrilluj na suchej patelni. Na dolne połówki bułki nałóż ketchup i liście sałaty. Następnie połóż burgera, cebulę, plastry pomidora i bazylię. Górną połówkę bułki posmaruj sosem tzatziki i przykryj nią burgera.

Spodobał Ci się przepis na wegańskiego burgera? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Najlepsza owsianka z truskawkami

🌿 Wegański omlet śniadaniowy

🌿Wegańskie ciasteczka z białą czekoladą i owocami

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *