Wegańska sałatka z tofu i z sosem pietruszkowo-cytrynowym

wegańska sałatka z tofu
freedom forest girl nature

Wegańska sałatka z tofu marynowanym i z sosem pietruszkowo-cytrynowym. Jest przepyszna, świeża i sycąca. Marynowane tofu na przykład z tymiankiem pasuje do całej kompozycji i nadaje wyjątkowy smak. Przepis powstał z okazji XVI Tygodnia Wege organizowanego przez Fundację Viva! we współpracy ze sklepem Biedronka.

składniki

na 2 porcje

2 duże garście sałaty

1 puszka ciecierzycy

1 opakowanie tofu marynowanego na przykład z Biedronki

10 pomidorów koktajlowych

1/2 świeżego ogórka

sos:

1 natka pietruszki

sok i skórka z połowy cytryny

2 łyżki wegańskiego majonezu

sól, pieprz

wykonanie

Dokładnie wyczyść i sparz cytrynę. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Posiekaj natkę pietruszki.

W wąskim, wysokim naczyniu umieść składniki na sos i zblenduj.

Pokrój pomidorki, ogórka i tofu marynowane. Odsącz ciecierzycę z zalewy.

Umieść w dużej misce wszystkie składniki sałatki, polej sosem i wymieszaj.

Spodobał Ci się przepis na wegańską sałatkę z tofu? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegański mus czekoladowy z masłem orzechowym

🌿 Wegański gyros z warzywami i ryżem

🌿Wegańskie mango lassi

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *