Wegańska cukiernia i kawiarnia

Wegańskie naleśniki waniliowe z jogurtem i owocami

idealne wegańskie naleśniki proste
freedom forest girl nature

Przepyszne delikatne wegańskie naleśniki z roślinnego mleka waniliowego, z jogurtem i owocami. Bardzo proste w wykonaniu. Przepis powstał z okazji XVI Tygodnia Wege organizowanego przez Fundację Viva! we współpracy ze sklepem Biedronka.

składniki

na 2 porcje

ciasto na naleśniki:

1 szklanka + 1 łyżka mąki

1 i 1/2 szklanki napoju sojowego waniliowego

0,5 łyżeczki sody

1 łyżka octu

dodatki:

ulubiony dżem

1 roślinnego jogurtu np. malinowy Go Vege

syrop z agawy lub klonowy lub cukier puder

owoce

wykonanie

Zblenduj wszystkie składniki na serek. Jeżeli chcesz otrzymać gęstszy twarożek, dodaj mniej mleka kokosowego.

Zblenduj lub dokładnie wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki na naleśniki. Odstaw na 5-10 min.

Porządnie rozgrzej patelnię i przed smażeniem każdego naleśnika posmaruj patelnię odrobiną oleju (ja używam do tego pędzelka kuchennego). Po rozgrzaniu oleju wlej porcję ciasta i po około minucie obróć naleśnik na drugą stronę.

Naleśniki posmaruj dżemem. Zwiń tak, jak lubisz. Polej jogurtem i syropem, posyp owocami.

Spodobał Ci się przepis na wegański biszkopt przekładany? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegańska sałatka z tofu i z sosem pietruszkowo-cytrynowym

🌿 Wegański mus czekoladowy z masłem orzechowym

🌿Wegański gyros z warzywami i ryżem

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *