Wegański gyros z warzywami i ryżem

wegański obiad szybki
freedom forest girl nature

Wegański gyros z warzywami i ryżem. Idealna opcja na szybki i pyszny wegański obiad! Przepis powstał z okazji XVI Tygodnia Wege organizowanego przez Fundację Viva! we współpracy ze sklepem Biedronka.

składniki

na 2 porcje

150 g ryżu basmati (waga przed gotowaniem)

1 opakowanie gyrosu roślinnego na przykład z Biedronki lub Lidla

1 cebula

3 ząbki czosnku

1/2 papryki

1/2 cukinii

2 łyżki oleju

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka syropu z agawy

sól, pieprz

wykonanie

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją an opakowaniu.

Posiekaj czosnek, cebulę pokrój w piórka, a paprykę i cukinię w grube paski. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj gyros i smaż przez kilka minut do przyrumienia. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę i cukinię. Dodaj sos sojowy i syrop z agawy. Smaż całość, aż warzywa się przyrumienią i zmiękną. Przypraw solą i pieprzem.

Podawaj z ryżem.

Spodobał Ci się przepis na wegański gyros z warzywami i ryżem? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Wegańskie mango lassi

🌿 Wegański burger

🌿Najlepsza owsianka z truskawkami

1 thought on “Wegański gyros z warzywami i ryżem”

  1. Bardzo dobre. Super mi wyszło. Dodałam tylko trochę więcej sosu sojowego i następnym razem dam 3/4 opakowania gyrosa zamiast całego ☺️

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *