


Spód banoffee to nerkowce z masą daktylową, która nadają naturalnej słodyczy całemu deserowi. Dzięki temu, że są dodatkowo upieczone, mają wspaniały, intensywny smak. W środku tarty główną rolę pełnią banany, które moczę w soku z cytryny. Idealnie przełamują słodycz nerkowców. Na górze jest puszysta śmietanka z mleka kokosowego.
składniki
na foremkę 18 cm
1 i 1/2 szklanki daktyli (250 g)
170 g nerkowców
450 g bananów (ważone w skórce, około 3 sztuki)
sok z 1/2 cytryny
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
kakao/czekolada na wierzch
wykonanie
Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odlej 3/4 wody i zblenduj.
Zblenduj nerkowce na mniejsze kawałki i dodaj do nich daktyle. Wymieszaj i wyłóż nimi spód (i opcjonalnie boki) foremki.
Piecz w 200 stopniach przez 10-12 minut.
W międzyczasie pokrój banany na kawałki. Mogą być większe lub mniejsze To zależy jak chcesz ułożyć je na tarcie. Na górnym zdjęciu zrobiłam większe kawałki, a na zdjęciach poniżej mniejsze. Te mniejsze bardziej mi się podobają i bardziej je polecam. Wymieszaj pokrojone banany z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.
Ubij stałą część mleka kokosowego z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
Gdy spód całkiem wystygnie, ułóż banany i nałóż śmietankę kokosową. Posyp kakao lub czekoladą.


Spodobał Ci się przepis na wegańske banoffee? Spróbuj innych najnowszych przepisów:
Hej, spód do upieczeniu powinien być suchy? Bo mój wyszedł taki wilgotny, pewnie nie da się go ani wyjąć z foremki ani pokroić.
Hej! Tak powinien być suchy i lekko chrupiący. Hmm możliwe, że za mało odcisnęłaś daktyle i zostało w nich za dużo wody. Tak, czy tak sprawdzę jeszcze raz proporcje.