


Kto nie lubi pity wypełnionej warzywami, sosami i czymś naprawdę konkretnym jak np. wegańskie mięso? 🙂
Szczerze się przyznam, że te pity bardzo przypominają te, które jadłam w Izraelu. Jedyna różnica to taka, że tam pity wypełnione były falafelami, a u mnie gyrosem z mięsa sojowego. Do środka włożyłam hummus, sos z tahini, dużo sałaty i pikantne ogórki.
składniki
na 2 porcje
pity:
(możesz użyć kupnych, ale te są o wiele pyszniejsze)
8 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłej wody
1 szklanka+1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
mięso:
50g kotletów sojowych
1 łyżka przyprawy kebab-gyros
2 łyżki oleju
sos:
2 łyżki tahini
4 łyżki wody
szczypta soli
dodatki:
1 ogórek
¾ łyżki oleju sezamowego
łyżeczka papryki gochugaru/ostrej papryki
pół łyżeczki syropu z agawy
szczypta soli
sałata/mix sałat
hummus
wykonanie
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj łyżkę mąki i cukru. Przykryj wilgotną ścierką i odstaw na 10-15 minut. Dodaj mąkę i wyrabiaj ciasto przez minimum 10 minut. Odstaw do wyrośnięcia na 30 min pod wilgotną ściereczką. Następnie podziel je na 2 kawałki i rozciągnij palcami w kształt pity. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na kolejne 10-20 minut pod przykryciem.
W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, wrzuć kotlety sojowe i przykryj. Gotuj na najmniejszym ogniu przez 7-10 minut aż kolety zrobią się miękkie. Wyjmij je z wody i pokrój w paski. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć kawałki kotletów. Dodaj przyprawę kebab-gyros i smaż, aż się zarumienią. W razie potrzeby dopraw do smaku. Uwaga, zazwyczaj te mieszanki przypraw mają już w sobie sól. 😉
Pokrój ogórka, dodaj olej, paprykę, syrop z agawy i sól. W kubeczku wymieszaj tahini z wodą i solą.
Rozrzej porządnie suchą patelnię i wrzuć chlebek pita. Smaż z każdej strony po 3 minuty. Przekrój pity na pół i w razie potrzeby zrób dziury w środku. Do środka nakładaj hummus, sałatę, tahini, ogórki i gyros.


