


Te wegańskie drożdżówki z makiem naprawdę nie mogły wyjść lepiej. 😁 Są słodkie, puszyste, z cudownym, wilgotnym nadzieniem. Poza tym są z domową masą makową, którą robi się naprawdę ekspresowo. Wystarczy połączyć mak, orzechy, sok pomarańczowy i syrop klonowy.
składniki
na 8 drożdżówek
ciasto:
8 g suszonych drożdży
1/2 szklanki wody
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
lukier:
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki wody
masa makowa:
200 g maku mielonego
1/4 szklaki migdałów blanszowanych
1/4 szklaki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklaki żurawiny
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1/2 pomarańczy
1/3 szklanki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
wykonanie
W misce połącz składniki na ciasto. Wygniataj je przez 10 minut. Przykryj ścierką i odłóż do wyrośnięcia na około 40 minut.
W międzyczasie zalej żurawinę gorącą wodą, dzięki czemu zmięknie. W misce wymieszaj pozostałe składniki masy makowej. Odsącz żurawinę z wody, dodaj do masy i wymieszaj.
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto w kształt prostokąta i wyłóż na nie masę makową. Zwiń jak roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój na 8 równych części. Wzdłuż każdej bułki zrób zagłębienie używając trzonu drewnianej łyżki. Na tym filmie (minuta 6:00) możesz zobaczyć, jak to się robi.
Ułóż bułki na blaszce do pieczenia, przykryj je ściereczką i ponownie odłóż do wyrośnięcia na 30 minut.
Piecz w 180 stopniach przez około 13 minut, aż się zarumienią.
Połącz składniki na lukier i polej nim wystudzone bułeczki drożdżowe.

Masz ochotę na inne wegańskie desery? Oprócz wegańskich drożdżówek z makiem spróbuj tych przepisów:

Bardzo dobre drożdżówki, pytanie tylko czy nie za dużo tych płynów, bo musiałam dosypać sporo mąki, żeby w ogóle móc z tym ciastem pracować…następnym razem pominę wodę, dam samo mleko…
Ale ogólnie pyszka.