Wegańska tarta cytrynowa

wegańska tarta cytrynowa
freedom forest girl nature

Ta wegańska cytrynowa tarta to mój nowy ulubiony deser. Jest idealnie wyważona – kwaskowata i jednocześnie słodka. Pasują do niej świeże owoce.

Ten przepis jest bardzo prosty. Spód to kruche ciasto, a sama masa cytrynowa jest zrobiona na bazie mleka kokosowego i świeżego soku z cytryny.

składniki

na foremkę o średnicy 26 cm

260 g mąki

130 g wegańskiego masła lub oleju kokosowego

60 g cukru

40-50 ml wody

 

800 ml mleka kokosowego

170 g soku z cytryny (z około 3 cytryn)

skórka z 1 cytryny

100 g cukru

0,8 łyżeczki agaru

60 g skrobi ziemniaczanej

0,5 łyżeczki kurkumy

owoce na górę

wykonanie

Wymieszaj składniki na ciasto. Wyrabiaj krótko, uformuj w kulkę i włóż do lodówki na 15 minut. Po tym czasie ogrzej je chwilę w dłoniach i rozwałkuj. Wyłóż na dno i boki foremki. Nakłuj ciasto widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się wybrzuszenia. Piecz w 180 stopniach przez 16-18 minut.

W garnku połącz wszystkie składniki na masę cytrynową. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 3 minut, ciągle mieszając.

Wylej masę na wystudzony spód i włóż do lodówki na około 3 godziny przed podaniem. Ozdób owocami.

weganska tarta cytrynowa

Spodobała Ci się wegańska tarta cytrynowa? Spróbuj innych najnowszych przepisów:

🌿 Tofucznica na wegańskie śniadanie

🌿 Wegańskie gofry z owocami

🌿Wegańskie naleśniki z twarożkiem i truskawkami

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

2 thoughts on “Wegańska tarta cytrynowa”

    1. Hej! Mąkę ziemniaczaną możesz zastąpić skrobią kukurydzianą lub mąką ryżową. Obojętnie jakie mleko kokosowe, bo całość i tak stężeje dzięki mące i agarowi. Najważniejsze, żeby w składzie było tylko kokos i woda – takie jest najsmaczniejsze. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *