Wegańska cukiernia i kawiarnia

Nieryba po grecku

nieryba po grecku meet without meat
freedom forest girl nature

Nieryba po grecku to nic innego jak klasyczne, świąteczne danie w wegańskiej wersji. Nie wiem, skąd się wzięła na polskich stołach, ale z pewnością nie z Grecji. W moim wariancie potrawy kotlety sojowe są przykryte lekko słodką marchewką, cebulą, porem i pietruszką. Dzięki płatom nori potrawa uzyskuje rybny posmak. Pysznie, prosto, roślinnie. Zapewniam, że “rybę” po grecku w tej wersji pokocha każdy.

Zobacz więcej wegańskich świątecznych przepisów:

🎄 Panierowana seleryba

🎄 Tofu pod pierzynką

🎄 Piernikowy tofurnik

🎄 Pasta nierybna

Składniki

na 4-6 porcji

1 paczka kotletów sojowych (100 g)

1 łyżeczka majeranku

2 łyżki sosu sojowego

1/2 szklanki mąki

3 marchewki

1 pietruszka

1 por

1 cebula

3 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 płat nori

szczypta pieprzu

szczypta soli

olej do smażenia

wykonanie

Zagotuj wodę w garnku. Wyłącz ogień, wrzuć kotlety sojowe i mocz pod przykryciem, aż zmiękną. U mnie trwa to 7 minut.

Przełóż kotlety do miski i wymieszaj z solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym. Do drugiej miski wsyp mąkę i obtocz w niej kotlety. Smaż je na rozgrzanym oleju po około 1,5 minuty z każdej strony. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i przełóż do naczynia.

Zetrzyj na tarce marchewki i pietruszkę. Pokrój białą część pora w mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i warzywa. Smaż 10 – 15 minut. Wyjmij przyprawy i dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zmielony w blenderze płat nori. Wyłóż warzywa na kolety sojowe.

nieryba po grecku

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *