


Ten wegański burger zasłużył na miano najlepszego burgera, jaki jadłam. W środku są chrupiące warzywa, mega intensywne w smaku. Cudownie komponują się z sosem i świeżymi warzywami. Do tego domowe frytki, które obsypałam przyprawami i polałam chlustem oliwy, dzięki czemu zrobiły się chrupiące. Czy może być piękniej? 😳 Przyrzekam, że ten burger wyszedł mi najlepszy ze wszystkich do tej pory. To jest najlepszy na świecie wegański burger! Spróbujcie sami i róbcie foty. Będzie mi mega miło jeżeli oznaczycie mnie na Insta! 💕
składniki
na 4 burgery
1 cukinia
1 cebula
1 łyżeczka kuminu lub curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
4-6 łyżek mąki z ciecierzycy
sól, pieprz
1 l oleju do smażenia
4 bułki do burgerów
majonez / ketchup / sriracha
sałata
ulubione warzywa
fryty:
1 kg ziemniaków
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej
4 łyżki oliwy
wykonanie
Zetrzyj cukinie na tarce i posyp 1-2 łyżeczami soli. Odstaw na 10 minut i odciśnij z niej wodę. Do miski dodaj cukinię, pokrojoną w piórka cebulę, przyprawy i 2 łyżki mąki z ciecierzycy. Wymieszaj i dodaj kolejną łyżkę mąki. Jeżeli masa jest wciąż zbyt wilgotna, dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój ziemniaki w paski, wrzuć do miski i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami i oliwą. Piecz przez około 45 min.
Rozgrzej olej w garnku. Aby sprawdzić, czy jest odpowiednio nagrzany, możesz włożyć do niego drewnianą łyżkę. Jeżeli wokół niej pojawią się małe bąbelki, olej jest wystarczająco ciepły.
Nakładaj na łyżkę masę na burgery. Zrób to niedokładnie. Nie rób “kulek”, ale nałóż masę nierówno tak, żeby kawałki cukinii i cebuli wystawały z łyżki. Dzięki temu zrobią się ekstra chrupiące. Wkładaj do rozgrzanego oleju. Wrzuć na raz maksymalnie 3-4 kawałki, żeby nie obniżyć za bardzo jego temperatury. Smaż przez kilka minut do zarumienienia.
Podgrzej buły na rozgrzanej patelni, dodaj sosy, dodatki, smażone warzywa. Jedz z frytami! 🍔🍟

