


Ten przepis na wegańśki makron ryżowy jest banalny. Tylko nie bój się mocno podsmażyć warzyw i dodać porządny chlust sosu sojowego.
Z tego dania jestem szczególnie dumna, bo zajęło pierwsze miejsce w pierwszym etapie konkursu kulinarnego na Veganmanii w Warszawie, w 2019 roku. Mam nadzieję, że znacie Veganmanię. To wielka impreza, gdzie zjecie duuuużo pysznego wegańskiego jedzenia, kupicie wyjątkowe produkty, biżuterię, kosmetyki, książki o tematyce wegańskiej. Są też organizowane różne wykłady, nawet z udziałem samej Jadłonomi.
Wracając do konkursu, około 10 osób wzięło w nim udział. Jury składało się z właścicieli wegańskich lokali – Lokal Vegan Bistro i Krowarzywa oraz przedstawicielki Otwartych Klatek.
W pierwszym etapie mieliśmy ugotować danie ze składników, o które poprosiliśmy kilka dni przed konkursem. Pojawiły się różnorodne dania: nuggetsy z boczniaków, ciasto z awokado, makarony. Wygrał jednak mój makaron ryżowy z warzywami!
Konkurs miał też drugi etap, w którym naszym zadaniem było przygotowanie dowolnego dania z dostępnych składników na stole. Niczym w Masterchefie, tyle że wegańskim! Dosyć ciężko szło mi zdedydowanie się na przygotowanie jednego dania, które byłoby spójne i do którego miałabym wszystkie potrzebne składniki. Czas nas gonił, więc w końcu zdecydowałam się na grzybową soczewicę z tofu.
Ostatecznie zajęłam w konkursie drugie miejsce, z czego do tej pory bardzo się cieszę!
składniki
paczka makaronu ryżowego garść orzeszków ziemnych dwa ząbki czosnku łyżeczka imbiru 2 szalotki 1 nieduża cukinia pół kapusty pekińskiej duży chlust sosu sojowego dwie garście szpinaku czarny sezam
wykonanie
Najpierw przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Orzeszki ziemne podsmaż na patelni na złoty kolor. Posiekaj czosnek, imbir i szalotki. Cukinię i kapustę pokrój w średnio grube paski/kawałki. Na patelnię (najlepszy będzie wok) wlej trochę oleju i po rozgrzaniu, wrzuć na nią czosnek, imbir i szalotki. Po chwili dodaj cukinię. Nie mieszaj często, daj się składnikom trochę mocniej podsmażyć. Kiedy nabiorą złocistego koloru, dodaj kapustę i chluśnij sos sojowy (około 2 łyżek, na oko! 😉). Smaż jeszcze kilka chwil. Dodaj sól i pieprz, ale pamiętaj, że sos sojowy już trochę posolił warzywa. Na koniec dodaj szpinak. Możesz od razu dodać makaron i podsmażyć wszystko razem lub nałożyć na talerz osobno makaron i składniki. Posyp wszystko orzeszkami i czarnym sezamem lub czarnuszką.

To już wiem co będzie na kolacje. ? ?
wow, super!