Wegańska cukiernia i kawiarnia

Tofu pod pierzynką

wegański ser meet without meat
freedom forest girl nature

Uwielbiam ten przepis, jest mistrzowski! Nie jest typowo świąteczna potrawa, ale naprawdę wyjątkowa! Moja mama od dawna na święta przygotowywała to danie, tylko z twarogiem. Oryginalna wersja potrawy to ser po gruzińsku. Zweganizowałyśmy przepis i zamisat nabiału używamy tofu. Należy moczyć je przez noc w sosie sojowym, dzięki czemu staje się niezwykle bogate w smaku. Na sam koniec tofu przykrywamy sosem czosnkowym i posypujemy ogórkami kiszonymi oraz cebulą.

Zobacz więcej wegańskich świątecznych przepisów:

🎄 Nieryba po grecku

🎄 Piernikowy tofurnik

🎄 Pasta nierybna

🎄 Panierowana seleryba

Składniki

na 4-6 porcji

2 tofu (po 180g)

1/2 szklanki sosu sojowego + 1/2 szklanki wody

2 ogórki kiszone

1 nieduża cebula

sos:

5 łyżek wegańskiego majonezu (kupnego lub zrobionego przez nas)

4 łyżki wegańskiego jogurtu

1 – 2 ząbki czosnku

1 pęczek natki pietruszki

Wykonanie

Każde tofu pokrój na 4 prostokąty. Przełóż do płaskiego pojemnika i zalej sosem sojowym wymieszanym z wodą. Zostaw na noc w lodówce.

Następnego dnia odsącz tofu z nadmiaru płynu i przełóż do czystego naczynia. Pokrój ogórki i cebulę w drobną kostkę i posyp nimi tofu.

Wymieszaj majonez z jogurtem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Przykryj tofu sosem i posyp posiekaną natką pietruszki.

ser pod czosnkową pierzynką
wegański ser pod pierzynką

Zapisz się do newslettera!

Będziesz na bieżąco z nowymi postami.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *