


Wiele osób pyta co jeść na wegańskie śniadanie. Na słodko czy na słono? Kanapki? Ale z czym? Jak nie jajecznica to co innego? Płatki z mlekiem? Ale jakim? Może zdrowa owsianka lub granola z jogurtem?
Opcji jest naprawdę dużo! Ostatnio uwielbiam jeść jogurt sojowy z granolą lub owsiankę z bananem. Czasami robię też twarożek ze słonecznika i jem z chlebem żytnim. Kiedy nagle mnie najdzie na hummus a nie namoczyłam ciecierzycy to kupuję gotowy i jem z chlebem.
Jak ktoś lubi płatki czekoladowe lub kukurydziane to w sklepach bez problemu znajdziecie takie bez mleka w składzie. Zawsze kupuję mleko sojowe, owsiane lub sojowo-ryżowe w Kauflandzie. Nie mają cukru, mają prosty skład i są w dobrej cenie- 5zł za litr, często w promocji za 4zł.
W weekendy, kiedy mam więcej czasu lubię zrobić sobię tofucznicę. To smażone tofu z dodatkami. Możecie dodać do niej to, co lubicie. Ja najczęściej robię ją z cebulą i pomidorami, czasami ze szpinakiem. Do tego sałata lub rukola i ogórek.
Dodatkowo, naleśniki z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i owocami są wspaniałą opcją!
Oto lista 7 pomysłów na moje ulubione wegańskie śniadanie:
1. Wypasione naleśniki
2. Moja ulubiona tradycyjna tofucznica
3. Twarożek ze słonecznika
4. Najprostsza owsianka
5. Hummus
6. Omlet
7. Jogurt z granolą
1. Wypasione naleśniki

składniki
na trzy porcje
ciasto:
2 szklanki mąki
2,5 szklanki mleka (używam sojowego)
łyżka octu
pół łyżeczki sody
olej
dodatki:
mleko kokosowe
masło orzechowe
owoce
syrop z agawy/klonowy/cukier puder
dżem
wykonanie
Do miski wsyp mąke i dodaj wszystkie składniki na ciasto. Wymieszaj dokładnie trzepaczką lub zbleduj i odstaw na 5-10 min. Dodaj więcej mąki lub mleka gdyby ciasto było za gęste lub za rzadkie.
Porządnie rozgrzej patelnię i przed smażeniem każdego naleśnika posmaruj patelnię odrobiną oleju. Ja używam do tego pędzelka kuchennego.
Po rozgrzaniu oleju wlej porcję ciasta i po 1-2 minutach obróć na drugą stronę.
Posmaruj naleśniki dżemem, zawiń jak lubisz, dodaj trochę masła orzechowego, owoce i polej mlekiem kokosowym (polecam mleko Real Thai).
Jeżeli chcesz zrobić bitą śmietankę z mleka kokosowego, należy je włożyć do lodówki na całą noc. Najbardziej nadaje się do tego mleko kokosowe w puszcze z wysoką zawartością kokosa i tłuszczu. Po wyjęciu z lodówki należy przełożyć jego twardą część do miski, dodać łyżkę soku z cytryny i łyżkę cukru pudru i ubić blenderem.


2. Moja ulubiona tradycyjna tofucznica

składniki
pół paczki tofu (albo całe jeżeli chcesz zjeść dużo; na zdjęciu jest porcja z 3/4 tofu)
pół cebuli
pomidor
szczypta czarnej soli (daje jajeczny posmak)
szczypta zwykłej soli
pół łyżeczki kurkumy
garść świeżego szpinaku, jeżeli masz
łyżka płatków drożdżowych – opcjonlanie
2 łyżki roślinnego mleka
świeżo zmielony pieprz
olej
wykonanie
Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju. Dodaj tofu krusząc je w rękach nad patelnią. Pokrój pomidora w kostkę i po chwili wrzuć do tofu. Dodaj przyprawy, szpinak, mleko i smaż wszystko 5-10 minut.
3. Twarożek ze słonecznika
Twarożek jest bez sera, ale za to ze słonecznikiem, szczypiorkiem i płatkami drożdżowymi. Przepis jest banalny, bo wystarczy zblendować składniki, a słonecznik jest tani i ma mnóstwo wartości odżywczych.
Uwielbiam jeść ten twarożek ze szczypiorkiem, świeżo mielonym pieprzem, z chlebem żytnim i pomidorem.
Po ten przepis odsyłam Was do Wegannerd:


4. Najprostsza owsianka

Do owsianki najbardziej polecam wam płatki owsiane zwykłe. Płatki górskie i błyskawiczne są przetworzone i utraciły część swoich właściwości odżywczych. Wiem, że te błyskawiczne są mięciutkie i szybko się je robi, ale myślę, że warto przyzwyczaić się do tych zwykłych.
Płatki owsiane mają dużo błonnika, dzięki czemu czujemy się nasyceni przez długi czas. Dodatkowo, owies to zboże, które posiada najwięcej białka.
Oczywiście, z mlekiem są smaczniejsze niż z wodą. Najczęściej używam sojowego lub owsianego. Najtańsze i według mnie najlepsze mleka roślinne są w Kauflandzie. Jak nie macie blisko siebie tego sklepu, kupicie je też w Lidlu, Biedronce, Tesco, Netto, Aldi. Jeżeli nie możecie się przestawić na mleko sojowe, spróbujcie zacząć od picia tego słodzonego. Bardzo możliwe, że smak mleka krowiego, który znacie od wielu lat będzie wydawał Wam się lepszy, ale jest to kwestia przyzwyczajenia. 🙂
Do owsianki można dodać różne dodatki: owoce, orzechy, masło orzechowe, amarantus, chia lub siemię lniane (na dobre trawienie), płatki migdałów, dżem.
Czasami też mieszam płatki owsiane z ryżowymi. Owsianka w tym wydaniu trochę bardziej mi smakuje, bo płatki ryżowe są delikatne. Mają też sporo wapnia i żelaza.
składniki
tyle zwykłych płatków owsianych ile chcesz zjeść, może być 1/4 lub 1/2 szklanki (jeżeli chcesz, pomieszaj je z płatkami ryżowymi)
mleko roślinne
banan lub inne owoce (w sezonie truskawki, borówki maliny)
łyżka syropu z agawy/klonowego (jeżeli ktoś lubi słodziutkie)
dodatki: u mnie łyżka masła orzechowego i chia
wykonanie
Zalej płatki mlekiem i podgrzej w mikrofalówce przez co najmniej 2 minuty lub ugotuj w garnku. Dodaj owoce, orzechy, masło orzechowe, wszystko co tylko chcesz.

5. Hummus
Hummus chyba każdy zna. Ja uważam, że jest pyszny! Kiedy byłam w Izraelu miałam okazję spróbować ciepłego hummusu w różnych smakach. Był tak aksamitny, że rozpływał się w ustach. Gdy zamawiacie hummus w Izraelu, dostajecie miskę wypełnioną hummusem z oliwą, cebulą, przyprawami i ciepłą pitą. Je się go łyżką. 😍
Przy odpowiednim namoczeniu ciecierzycy i ugotowaniu możemy zrobić też hummus w domu. Ważne jest namoczenie ciecierzycy przez noc z łyżką sody i łyżeczką soli oraz gotowanie aż będzie mięciutka na tyle, że damy radę rozgnieść ją w palcach.
Drugą opcją jest kupienie hummusu w sklepie. Mimo tego, że w składzie mają różne dodatki, uważam, że nie ma co przesadzać z super zdrowym jedzeniem. Raz na jakiś czas można pozwolić sobie na coś gotowego. 😉
Tutaj znów odsyłam Was do przepisu Jadłonomii, bo uważam, że nic mu więcej nie potrzeba:
Jak zrobicie go kilka razy według tego przepisu, na pewno za którymś razem będziecie to robić na wyczucie i odmierzać składniki na oko. Hummus jem zazwyczaj z chlebem żytnim i pomidorem/ogórkiem.
To od Jadłonomii zaczęła się moja przygoda z gotowaniem wegańskich pyszności, dlatego też każdemu polecam jej książki. Pierwsza część zawiera bardziej tradycyjne dania, a druga to podróż do Azji. Na początek polecam pierwszą część. Wiem, że Marta pracuje nad trzecią książką, która będzie wydana wiosną 2020. Nie mogę się doczekać!

6. Omlet
To moje ostatnie odkrycie. Robi się go szybciutko, jest źródłem białka i można dodać wszystko, co ma się pod ręką.
Wystarczy wymieszać składniki i usmażyć z dwóch stron na patelni. Super smakuje posmarowany hummusem.
Po przepis odsyłam Was tutaj.

7. Jogurt z domową granolą
Kolejną opcją na dobre wegańskie śniadanie jest jogurt sojowy z dodatkiem granoli. Wegański naturalny jogurt kupicie w Kauflandzie. Dodatkowo, jest tam też wersja słodziutka waniliowa.
Jest jeden niezawodny przepis na granolę – ten od Jadłonomii. Szanuję Martę za jej pracę, zaangażowanie, osobowość dlatego nie będę kopiować przepisu tylko przekieruję Was do niej:

Mam nadzieję, że moje pomysły na wegańskie śniadania Wam się spodobały i chętnie je wypróbujecie. 🐰 Jeżeli macie jakieś wątpliwości, piszcie!
Możecie też wstawić Wasze ulubione śniadania z mojej listy na swoje Insta Story i mnie oznaczyć @meetwithoutmeatblog. Byłoby super zobaczyć, że udało Wam się stworzyć coś z tego, o czym piszę! 🤗
Mega!!!! Naleśniki i twarożek ze słonecznika wyglądają przepysznie 🙂
Muszę wypróbować. Dzięki za przepisy 🙂
Wow, super, że się podobają. Miłego smażenia w takim razie. ??
Od samego patrzenia na te pyszności robię się głodna!